tisdag 17 januari 2012

Ridning ÄR en sport!


I och med att Roffe nu vunnit Jerringpriset så har jag fått höra en massa kommentarer angående ridning som en sport. Har fått höra saker i stil med "Vem fan kan låta en ryttare vinna? Det är ju inge svårt att rida" och "Ridning är inte ens jobbigt, det är ju hästen som gör jobbet". Hur många har hört en kommentar i stil med detta någon gång? Jag kan säga att jag har hört det fler gånger än vad jag har tår och fingrar tillsammans gånger fem. Jag kan bara säga en sak, försök och se hur lätt det skulle gå. Tänk er hur otroligt det är egentligen? Vi får ett DJUR en levande varelse att faktiskt samspela med oss och lyssna på oss! Hur coolt är inte det jämfört med att jaga efter en boll eller en puck?

Igår så red jag en häst som är ca 173-174 cm i mankhöjd, det är inte ens hela hästen eftersom det räknas där ryggen har sin högsta punkt just där halsen börjar (för er som inte rider) och väger säkert över 600 kg. Tänk då att jag, på 157 cm och dryga 50 kilo klarar av att hantera, rida och samspela med den hästen? Kan ni förstå känslan? Det är verkligen obeskrivligt. Det GÅR inte att ha en dragkamp med en häst, vill man få den att följa så måste den vilja följa. Hästarna respekterar oss, de (ska) se oss som deras ledare. Annars kan det bli livsfarligt. Tänk om en häst skulle attackera, vad skulle jag ha att sätta emot? Vi riskerar våra liv varje gång vi kliver in i stallet. Men varför gör vi det? Jo för att känslan när man är med hästarna går inte att beskriva alls. Det går inte att förklara för någon som inte rider hur jobbigt det faktiskt är att rida ett stenhårt dressyrpass. De kommer bara komma och säga något i stil med "Äh, du är bara otränad" osv. Men det är inte därför. När man rider använder man magen, ryggen, rumpan, benen, armarna, ja i princip hela kroppen för att få hästen att lyssna på det vi "säger" med kroppsspråket. Som sagt det går inte att förklara för någon som inte rider nästan, i alla fall inte om man har sin bestämda åsikt om ridning. Då är det svårt att ändra denna utan att kunna få dem att prova!

Här är lite fakta jag hittat om ridning, hur många utövare det är och skadestatistiken.

För många är hästar och ridning det bästa som finns. Men det är en samtidigt en sport förenad med betydande risker. Dagligen skadas inte mindre än 36 personer, vilket sammantaget blir cirka 13 000 om året. Och skadorna är ofta allvarliga; av dem som skadas i samband i hästolyckor måste 16 procent läggas in på sjukhus minst en natt, vilket är dubbelt så stor andel som för andra hem- och fritidsolyckor i jämförbara åldersgrupper.
Ridsporten idag är det näst största idrottsförbundet på studiesidan. I Sverige genomförs 8 miljoner ridtimmar varje år bara på landets alla ridskolor!
Ridsporten utövas till övervägande del av kvinnor/flickor - 84 % av medlemmarna är kvinnor eller flickor. Hästsport är, om inte den enda så en av de mycket få idrotter där kvinnor och män tävlar på lika villkor.
Att rida är den största sporten för handikappade i vårt land.
Hästport bygger broar mellan generationerna. Över 175 000 barn och ungdomar är aktiva inom ridsporten. Runt 600 000 svenskar rider och man räknar med att runt 1 miljon människor har någon form av kontakt med hästen.

Så för er som inte tror att ridning är en sport, prova på själv några år innan ni säger något!


En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan häst är bara en människa!

3 kommentarer:

  1. Riktigt bra inlägg, du har helt rätt i vad du skriver. Många (inklusive mig själv ibland) har ibland sett hästsporten som lite... ja, inte som man ser på bollsporter (man blir lite blind som ung sportnörd kanske, haha). Men det är sådana här inlägg som kan få en att förstå bättre vad det egentligen handlar om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack :) hoppas det ger lite inblick iaf!

      Radera
  2. Håller med! Hampus min a
    Sköthäst är 165 i mkh och växer fortfarande och väger typ 800kg(bortskämd och är kallblod)
    Han är fortfarande lite ja, konstig. När man ska rida honom måste man vara bestämd, mjuk oct samtidigt busa med honom. Annars är han svår att rida dagen efter. Han testar hela tiden, stegrar, bockar och är allmänt som en stor bebis.

    SvaraRadera